ANDA HANYA PERLU LAKUKAN SATU PERKARA SAHAJA UNTUK MEMBUNUH JUTAAN MANUSIA

Standard

Tahukah anda, dalam dunia serba moden dan canggih ini, satu tindakan anda bukan sahaja boleh membunuh satu atau dua atau puluhan nyawa, bahkan jutaan.

Peristiwa dalam video ini berlaku di negara Barat, yang dipanggil maju. Maju dari sudut material, tetapi muflis dari sudut kemanusiaan. Nilai hidup berasaskan hak kebebasan individu atau liberalisme yang mereka laungkan dan banggakan telah melahirkan generasi manusia yang mementingkan diri sendiri. Sikap individualistik ini telah merebak ke seluruh dunia, termasuk di China yang terkenal dengan dasar sosialisme atau mengutamakan kepentingan negara dengan segala perundangan yang mendera hak individu.

Video lelaki us mati

Lihatlah pandangan-pandangan pihak yang diwawancara dalam video itu, jelas sekali mereka mencari-cari institusi atau agensi yang sepatutnya bertanggungjawab, atau dengan kata lain mereka berpaksikan sistem, bukan manusia. Ini kerana jiwa mereka kosong daripada nilai kepercayaan, atau dengan bahasa mudahnya tiada iman. Oleh sebab itu mereka hanya bergantung pada sistem dan undang-undang. Keadaan ini tidak ubah seperti mengawal hidup himpunan haiwan ternakan dan gembalaan.

Umat Islam juga tidak dinafikan ramai yang ditimpa musibah penyakit materialisme, liberalisme dan bersikap individualistik, secara umum. Namun nadi iman masih berdenyut dalam masyarakat kita. Saya yakin perkara ini tidak akan berlaku di negara kita. Adakah kerana sistem dan perundangan? Jawapannya tidak. Rahsianya ialah nilai-nilai keimanan masih wujud dalam masyarakat Islam Melayu di negara ini. Nilai keimanan yang disuntik secara berterusan sejak alam kanak-kanak, persekolahan dan zaman dewasa melalui ceramah-ceramah dan peringatan agama sama ada secara langsung mahupun melalui tv, radio dan maya, semua suntikan itu memberikan kita erti kemanusiaan, menghidupkan jiwa dan melemahkan sikap materialistik.Masih ada cahaya di hujung jalan.

Islam, yang menyebabkan kemanusiaan masih berdenyut dalam diri kita, meletakkan kepentingan nyawa di tempat kedua selepas agama, diikuti kepentingan akal, keturunan dan yang kelima kepentingan harta. Apabila manusia meninggalkan agama, segala kepentingan yang lain akan turut tergadai. Lelaki yang mati dalam video ini, begitu juga nyawa jutaan manusia di Syria, Iraq, Afghanistan, Palestin, Pakistan, Bangladesh, Libya, Afrika dan lain-lain yang terkorban selama ini selepas kejatuhan empayar Islam, merupakan manifestasi nyawa rakyat sudah tidak berharga di sisi tamadun Barat.

Jika anda bersetuju dengan pandangan saya ini, mohon share. Bagi yang berkebolehan dan mempunyai masa, mohon terjemahkan ke pelbagai bahasa.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s