10 Bencana Bawaan Liberalisme

Standard

Liberalisme bermakna mengutamakan kebebasan individu mengatasi tuntutan agama dan kuasa kerajaan. Berdasarkan fahaman ini, berikut ialah beberapa malapetaka yang akan berlaku ke atas umat Islam jika ia dijadikan pegangan hidup:

1) Seseorang muslim bebas meminum arak di khalayak ramai dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang atas alasan kebebasan individu, walaupun ia menyalahi tuntutan agama, manakala kerajaan pula tiada kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang kerana dikira menyekat kebebasan individu tersebut.

2) Anak-anak berumur 18 tahun ke atas bebas membawa pasangan ke rumah dan bilik tidur mereka. Jika ibu bapa tidak bersetuju, mereka hanya boleh menghalau anak-anak itu keluar rumah, kerana sebarang tindakan undang-undang tidak terpakai kerana menghormati kebebasan individu anak-anak itu.

3) Hal agama menjadi isu peribadi semata-mata, yang akan menyebabkan ajaran sesat semakin berleluasa, terutamanya Syiah, kerana setiap individu bebas menafsirkan ajaran Islam menurut hawa nafsu masing-masing dan kerajaan tiada kuasa untuk mengawalnya.

4) Negara kita menjadi negara sekular sepenuhnya apabila kerajaan tiada kuasa dalam hal-hal agama, tidak seperti keadaan sekarang wujudnya Jabatan Agama, Jabatan Mufti dan sebagainya yang boleh mengadakan pelbagai peraturan dan undang-undang demi memelihara kesucian agama Islam.

5) Suburnya keyakinan bahawa tiada kebenaran mutlak kerana setiap individu itu bebas melihat kebenaran menurut kaca mata masing-masing. Oleh itu al-Quran dan Sunnah akan menjadi tidak relevan lagi.

6) Apabila al-Quran dan Sunnah sudah tidak dianggap sebagai kebenaran mutlak, maka setiap agama dikira benar belaka. Akibatnya ialah ibu bapa tidak kisah jika anaknya mahu memeluk apa sahaja agama kerana semuanya dianggap benar belaka.

7) Fenomena bersekedudukan antara lelaki dan perempuan bukan mahram tidak boleh dibendung kerana tindakan undang-undang itu dikira menyekat kebebasan individu.

8) Akibat fenomena bersekedudukan ini ialah keruntuhan institusi rumahtangga seperti yang berlaku di negara-negara Barat.

9) Keruntuhan institusi rumahtangga pula mengakibatkan kegagalan proses pendidikan awalan di rumah. Akibat seterusnya ialah peningkatan kadar jenayah dan fenomena hilang kasih sayang.

10) Apabila agama sudah tidak berfungsi di peringkat masyarakat dan negara, kerana dikira isu peribadi semata-mata, maka neraca hawa nafsu dijadikan pedoman. Situasi ini memberikan ruang seluas-luasnya kepada pihak yang lebih kuat, seperti kapitalis, menindas pihak yang lemah. Akhirnya manusia menjadi hamba kepada manusia.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s