Musyrikin Mengkhianati Perjanjian

Standard

“Bagaimana (boleh dikekalkan perjanjian kaum kafir musyrik itu) padahal kalau mereka dapat mengalahkan kamu, mereka tidak akan menghormati perhubungan kerabat terhadap kamu, dan tidak akan menghormati perjanjian setianya. Mereka menjadikan kamu bersenang hati hanya dengan mulut mereka, sedang hati mereka menolaknya; dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.

Mereka menukarkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit (dari faedah-faedah dunia), lalu mereka menghalangi (dirinya dan orang-orang lain) dari ugama Allah; sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah kerjakan.

Mereka tidak menghormati pertalian kerabat dan perjanjian terhadap orang-orang yang beriman, dan merekalah orang-orang yang menceroboh.” (SURAH TAUBAH: 8 – 10)

Surah at-Taubah merupakan salah satu surah yang terakhir diturunkan. Ayat pertama surah ini mengandungi pengisytiharan daripada Allah Taala bahawa Dia berlepas diri daripada semua perjanjian yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. dengan orang-orang musyrikin.

Berlepas diri bererti Rasulullah S.A.W. hendaklah meletakkan tempoh bagi mana-mana perjanjian tidak bertempoh, tidak memperbaharui perjanjian yang bertempoh dan membatalkan perjanjian musyrikin yang melanggar perjanjian tersebut. Mengapa Allah Taala berlepas diri?

Kita tinggalkan soalan ini untuk dijawab di akhir tulisan ini nanti. Sebelum kita menjawab, mari kita tinjau situasi yang berlaku apabila orang-orang musyrikin berkuasa ke atas orang-orang Islam.

Contoh yang pertama ialah penjajahan Baghdad, ibu kota kuasa besar Islam, pada tahun 656 Hijri. Ibnu Kathir menceritakan dengan terperinci dalam kitab sejarahnya, “al-Bidayah wa an-Nihayah”. Berikut ialah terjemahan maksud petikan daripada kitab tersebut:

“Mereka masuk dan membunuh sesiapa sahaja yang mereka jumpa; lelaki, wanita, kanak-kanak, orang tua, pemuda dan lain-lain. Ramai orang lari menyembunyikan diri dalam perigi-perigi, tempat-tempat pembuangan najis dan sampah. Mereka duduk di situ berhari-hari tidak berani menzahirkan diri. Ada yang masuk ke dalam kedai masing-masing dan menutup pintu, tetapi dipecahkan oleh Tatar lalu dibakar. Mereka lari pula ke bukit bukau, tetapi akhirnya dibunuh.

Longkang-longkang dipenuhi dengan darah merah, begitu juga masjid dan surau. Tiada yang selamat kecuali Ahli Zimmah yang terdiri daripada kalangan Yahudi dan Nasrani dan sesiapa yang memohon perlindungan daripada mereka. Juga orang yang meminta perlindungan di rumah seorang menteri bergelar Ibnul Alqami, penganut syiah yang bersekongkol dengan Yahudi, Nasrani dan Tatar.

Terdapat perselisihan pendapat tentangan bilangan korban Tatar. Ada yang mengatakan 800 ribu, ada yang menyebut angka sejuta dan ada yang membilang 2 juta orang. Selama 40 hari pembunuhan beramai-ramai ini berlangsung. Khalifah, para ulamak dan semua kaum kerabat mereka ada yang disusun di perkuburan kemudian disembelih seperti kambing-kambing, manakala isteri dan anak gadis dijadikan hamba. Para pengkhutbah di seluruh masjid Baghdad turut dibunuh, tiada yang berbaki. Maka tergendalalah solat Jumaat selama beberapa bulan.

Selepas berlalu 40 hari, Baghdad menjadi seperti bandar mati. Keluarlah orang-orang yang selama ini berada dalam tempat persembunyian. Mereka tidak lagi mengenali antara satu sama lain (tubuh dan rupa yang berubah akibat kebuluran). Tetapi mereka hanya sempat hidup beberapa hari sahaja, kerana diserang wabak penyakit yang terhasil daripada lambakan ratusan ribu mayat di jalan-jalan. Bau busuk bukan sahaja memenuhi ruang udara Baghdad, bahkan sampai ke negeri-negeri Syam.

Contoh kedua berlaku ke atas saudara-saudara kita di India. Ketika penubuhan negara Pakistan, terdapat lapan juta rakyat muslim India yang bergerak menuju ke Pakistan untuk berhijrah. Tetapi yang sampai ke Pakistan hanyalah tiga juta, kerana lima juta lagi telah disembelih oleh kongsi gelap yang dibiarkan oleh kerajaan India untuk aktif dengan serangan keganasan mereka membunuh orang-orang Islam. Salah satu peristiwa itu ialah ketika satu keretapi yang membawa ribuan pegawai muslim yang selama ini berkhidmat untuk negara India mahu berhijrah ke Pakistan. Ketika keretapi itu melalui satu terowong yang dikenali sebagai terowong Khaibar, tiada yang melepasi terowong itu dalam keretapi tersebut kecuali mayat-mayat yang bergelimpangan, akibat dibunuh oleh kongsi gelap yang menanti mereka di dalam terowong.

Bagaimana pula keadaan di negara China? Pada tahun 50an, mereka telah membunuh 26 juta rakyat muslim, dalam masa 25 tahun, iaitu lebih satu juta setahun. Pernah satu ketika, seorang pemimpin muslim ditangkap dan dicampak ke dalam lubang. Kemudian orang-orang Islam dipaksa mencampakkan najis ke dalam lubang itu selama berhari-hari sehinggalah pemimpin malang itu mati. Peristiwa ini masih lagi berlaku sehingga ke hari ini. Inilah yang berlaku di Yugoslavia, apabila orang-orang Serbia menyembelih jiran mereka yang muslim, penduduk Bosnia, tanpa rasa belas kasihan, kerana semata-mata mereka itu muslim.

Pada hari ini, terlalu banyak peristiwa orang-orang Islam ditindas dan dibunuh di merata dunia, tetapi dunia yang dikuasai Barat pada hari ini mendiamkan diri.

Selepas sedutan serba ringkas tentang peristiwa yang berlaku pada kaum muslimin apabila mereka dikuasai oleh orang-orang musyrikin di sepanjang sejarah manusia, dapatlah kita memahami mengapakah akhirnya Allah Taala berlepas diri daripada perjanjian yang dibuat oleh Rasulullah S.A.W. dengan orang-orang musyrikin.

Muslimin diajar agar setia berpegang pada perjanjian dengan musyrikin, tetapi mereka juga diajar agar tidak lupa akan hakikat tabiat dan perangai musyrikin yang sentiasa mengkhianati perjanjian dan mereka tidak berperikemanusiaan jika berkuasa.

Advertisements

One thought on “Musyrikin Mengkhianati Perjanjian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s